Receptes de cuina

Safe Creative #1001045251135

Creative Commons License
Esta obra està sota una llicència de Creative Commons. Text inscrit al Registre de la Propietat Intel·lectual.


Receptes de cuina amb amor



Aquesta és una secció de receptes de cuina que preparen les mestresses de casa dels pobles de Lleida, meves i de persones que conec.

Jo preparo uns canalons casolans, que tot seguit us transcric, perquè pugueu preparar-los a casa. De totes maneres, allò que imprimeix el toc final a tots els plats és l’amor que hi posem en la seva elaboració. Són receptes sanes i senzilles, que tots podeu posar en pràctica. 
 
Canalons vegetarians

Ingredients per a dues persones

300 gr. d’espinacs trossejats
250 gr. de gambes
1 carabassó gran  
1 picada de nous o ametlles  
Panses
 Julivert  
Una fulla de llorer
Sal  
Oli  
Una mica de brou de carn  
Pasta de canalons  
Salsa beixamel
 Formatge ratllat  
Mantega  


Preparació: Fregim per separat amb una mica d’oli els espinacs, les gambes i el carabassó. Als espinacs i al carabassó, hi afegirem sal i a les gambes, julivert i la fulla de llorer. Un cop tot fregit, ho posem tot junt en una paella amb el brou i la picada de fruits secs, fins que redueixi. Quan s’hagi absorbit el brou, si volguéssim, ho podríem passar tot lleugerament per la batedora (les gambes, totes, no cal). Si no, deixar-ho tal com està. Amb aquesta mescla preparada, ja podem embolicar els nostres canalons amb la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament. En el moment d’embolicar-los, els afegirem unes panses. Quan hàgim acabat d’embolicar-los, afegirem per sobre la salsa beixamel, el formatge ratllat i una mica de mantega. Només ens restarà gratinar-los. 

Estan boníssims i són relativament ràpids de fer!    

Canalons de peix  

Ingredients per a dues persones:  
  
250 gr. de talls de lluç
250 gr. de gambes  
4 o 5 pals de cranc  
10 cloïsses
4 o 5 anelles de calamar  
1 picada de fruits secs (nous o ametlles)
 Brou de peix 1 rajolí de vi blanc
 1 rodanxa de llimona  
Herbes: romaní, timó, julivert, llorer.  
Oli  
Salsa beixamel  
Formatge ratllat  
Mantega  

 Preparació: Posem a fregir a la paella, amb una mica d’oli, els talls de lluç, les gambes, els pals de cranc, les cloïsses, els anells de calamar i la picada de fruits secs. Quan comenci a estar una mica cuit, afegirem una rodanxa de llimona, un raig de vi blanc i les herbes. Després, quan vegem que ja està cuit, afegirem el brou de peix fins que redueixi.    

Quan hagi reduït, ho enretirem del foc (passar-ho tot per la batedora és opcional) i ja podrem començar a embolicar els nostres canalons amb la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament. Ara, només ens restarà abocar-hi per sobre la salsa beixamel, el formatge ratllat i la mantega... i a gratinar!    

 De totes maneres, la millor satisfacció, a part de cuinar-los i menjar-los, és donar-ne una safata a aquells que estimes i que t’estimen. Ja veureu que contents que els fareu! I què em dieu quan et truquen i et diuen: Boníssims!   La Sra. Teresa de Torres de  Segre m’ha fet arribar aquesta senzilla recepta.

Canalons d’espinacs i peix

Ingredients per a dues persones:  

250 gr de lluç  
250 d’espinacs  
2 ous  
Pasta per a canalons  
Salsa beixamel                                                         
Oli  
Mantega F
Formatge ratllat    


Preparació: Es cou el lluç amb una mica d’oli i a part, els espinacs, també amb un rajolí d’oli. Simultàniament, posarem aigua a bullir i hi afegirem els dos ous fins que siguin durs. I també bullirem a part, la pasta dels canalons. Quan estan cuits els espinacs i els lluç, els barrejarem i afegirem a aquesta barreja els ous durs i una mica de salsa beixamel i l’acabarem de sofregir lleugerament. Aquesta mescla final la passarem lleugerament per la batedora i ja podem reomplir amb aquesta barreja els nostres canalons. Per sobre, hi afegirem una capa de salsa beixamel, trocets repartits de mantega i una mica de formatge ratllat. Gratinar i emplatar.    

A Bellvís, m’han donat aquestes receptes de tota la vida...   

Canalons tradicionals de verdures   

Ingredients per a dues persones:
 
Go to fullsize image 400 gr. d’espinacs en fulla, naturals i tendres
4 cors de carxofes 250 gr. de xampinyons  
1 ou dur 1 ceba mitjana
 2 tomàquets madurs
 Salsa beixamel Formatge ratllat (preferentment, parmesà)  

Preparació: Bulliu les fulles d’espinacs en la seva pròpia aigua (podeu afegir, si voleu, una mica d’aigua). A part, bullir els cors de carxofa. Després, també a part, fregiu els xampinyons. Tot seguit, trossegeu aquests 3 ingredients ja fregits i barregeu-los amb el sofregit de ceba i tomàquet, que prèviament haureu preparat. Afegiu, al final, l’ou dur. Optatiu: posar una mica de salsa beixamel en aquesta barreja final, que ens ha de quedar espessa i no triturada. Finalment, només cal omplir amb aquesta mescla final  la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament i afegiu per sobre la salsa beixamel (feta de llet, sal, ceba, farina, mantega i nou moscada)  i el formatge parmesà. 

Coure els canalons al forn i gratinar.   


Sopa de congre
Dieta de la Sopa   Ingredients per a dues persones:

100 gr. de congre sec  
200 gr. d’arròs  
1 patata gran
100 gr. de fesols  
Una mica de safrà en branca  
5 alls  


Preparació: Bullir el congre. Quan estigui bullit, cal destriar-ne la carn. Un cop fet això, aprofitarem l’aigua on hem bullit el congre per bullir-hi l’arròs i la patata. Tot seguit, afegirem el sofregit dels alls (prèviament haurem sofregit aquests alls) colat, el suc dels fesols colat i els trossets del peix (els fesols han d’estar bullits a part). Emplatar.  

Aquest és un brou tradicional de Quaresma i de Setmana Santa. 

Cassola de bacallà   

Ingredients per a dues persones:    

200 gr. d’espinacs en fulla, naturals  
1 patata gran  
Vi blanc  
200 gr. de bacallà  
All  
Julivert  
Ametlles   

Preparació: Bulliu les fulles d’espinacs en la seva pròpia aigua (podeu afegir, si voleu, una mica d’aigua). Tot seguit, fregiu a part la patata, tallada a daus fins que quedin forts, no desfets. Després, es barreja tot en un sofregit i afegirem a aquest sofregit un rajolí de vi blanc i d’oli. Després, afegiu el bacallà, arrebossat en farina i prèviament fregit i també afegirem la picada d’all, julivert i d’ametlla i una mica de sal. Emplatar.    

El Macià del Soleràs, m’ha donat aquesta recepta...  

Espaguetis a la carbonara

  Go to fullsize imageIngredients per a dues persones:    
150 gr de pasta d’espagueti
2 o 3 alls 200 gr. de cansalada viada  
2 ous  
100 cl de crema de llet  
50 gr de formatge ratllat
Formatge parmesà  
Oli  
Sal

Preparació: Bulllirem la pasta amb aigua i una mica d’oli i sal fins que ens quedi al dente. Després, sofregirem uns alls amb oli abundant, els traurem i saltejarem la pasta sense els alls, només amb l’oli (que haurà agafat el gust dels alls). Tot seguit, reservarem la pasta. A la mateixa paella, afegirem una mica d’oli, abundant cansalada fumada i la deixarem coure lleugerament sense que estigui dura. Tornarem a saltejar els espaguetis amb aquesta cansalada ara cuita. Després, prepararem una barreja d’ous batuts (un per persona), una mica de sal, una mica de crema de llet (uns 100 cl) i el formatge ratllat parmesà. Hem de barrejar-la o batre-la a mà amb una forquilla fins que cualli l’ou (lògicament, ho farem fora del foc, com si batéssim una truita). Finalment, abocarem els espaguetis sobre aquesta mescla.   

El secret d’aquesta recepta és saltejar els espagueti dues vegades, afegir poca crema de llet i només un ou per persona.    La Carme Gutiérrez de Balaguer prepara aquesta recepta ràpida i fàcil  
 
Go to fullsize image Truita de pebrot i patata  

Ingredients:  

4 o 5 ous
1 o 2 patates  
1 pebrot vermell o verd  
Oli  
Sal   


Preparació: es tallen el pebrot i les patates i es sofregeixen amb oli i sal. Quan el sofregit está cuit, afegim els ous i fem la truita volta i volta.     

Ella també prepara aquesta truita
tortilla.jpg

Truita de xipirons  

 Ingredients:    

4 o 5 ous  
4 o 5 xipirons per persona
Oli  
Sal  


Preparació: es tallen els xipirons a quadrets i es sofregeixen en oli. Quan estan fregits, aboquem els ous batuts i acabem de fer la truita.
       
Ella també  prepara aquesta senzilla recepta de pollastre

Pollastre a la fruita

figure2.gif
Ingredients per a dues persones:

 ½ pollastre
2 pomes
El suc de 4 taronges
Panses
½ vas de conyac
Sal
Pebre

Preparació: Escalfem oli en una cassola i hi afegim el pollastre trossejat i salpebrat. Quan estigui daurat, afegim el conyac i quan s’hagi evaporat, afegirem la poma pelada i  trossejada.    
Després, afegirem el suc de toronja i les panses. Ho deixarem reposar a foc lent uns deu minuts (baixarem la flama a foc lent per evitar que el suc se’ns recremi durant la cocció).

La Noèlia Escuer de Torrefarrera prepara aquest deliciós...
Pastís de peres i ametlles

Aquesta recepta és amb peres llimoneres, però també es pot fer amb pomes, préssecs, albercocs, pomes o figues.pastel_mes_de_julio.jpg
 
Ingredients per a sis persones:
 
2 peres llimoneres
2 cullerades soperes de licor de pera
3 ous
75 gr. de sucre
35 gr. de farina
1 polsada de vainilla
3 cullerades soperes d'oli d'oliva
2 cullerades soperes d'ametlles en làmines
Preparació: Escalfem prèviament el forn a 175º i suquem amb oli o mantega un motlle de ceràmica. Després, tallem les peres per la meitat, enretirem el cor i les tornem a tallar a tires. Tot seguit, les col·loquem al fons de la platera del nostre motlle i hi aboquem el licor de pera. Ara batrem els ous amb el sucre i un cop batut, afegirem a aquesta mescla la vainilla, la farina, la llet i la meitat de l'oli d'oliva. Ho barregem tot bé (amb la batedora) i cobrim la fruita del fons del motlle amb aquesta massa, A la superfície, afegirem les ametlles i hi abocarem l'oli restant. Finalment,  ficarem el pastís al forn a foc mitjà durant 40 minuts. Està boníssim!
La Sra. Francisca Ibars Bosch d'Aitona prepara aquesta boníssima recepta de cuina...

Torrades de Santa Teresa
 
Recepta ideal per aprofitar el pa del dia anterior
Ingredients:
6 llesques de pa del dia anterior (aixut) 
¼ de llet ¼ de sucre 
¼ d’oli de soja 
3 ous  

Preparació: S’agafen les llesques de pa i es posen en una plata escampades. I s’hi tira la llet fins que quedin ben estovades, però no molt perquè no es trenquin en manegar-les. Posem la paella al foc amb oli de soja bullent Batem tres ous en un plat, i suquem les torrades pels dos costats a l’ou i les posem a la paella a fregir.Quan ja estan rosses dels dos costats, s'enretiren i les deixem en un paper perquè s'absorbeixi l’oli sobrant. Mentrestant, les posem ben  ensucrades. Servir.
    
       

No hay comentarios: