Esta obra està sota una llicència de Creative Commons. Text inscrit al Registre de la Propietat Intel·lectual.
Receptes de cuina amb amor
Aquesta és una
secció de receptes de cuina que preparen les mestresses de casa dels pobles de
Lleida, meves i de persones que conec.
Jo preparo uns canalons casolans, que tot seguit us
transcric, perquè pugueu preparar-los a casa.
De totes maneres, allò
que imprimeix el toc final a tots els plats és l’amor que hi posem en la
seva elaboració.
Són receptes sanes i senzilles, que tots podeu posar en pràctica.
Canalons vegetarians
Ingredients per a dues persones
300 gr. d’espinacs trossejats
250 gr. de gambes
1 carabassó gran
1 picada de nous o ametlles
Panses
Julivert
Una fulla de llorer
Sal
Oli
Una mica de brou de carn
Pasta de canalons
Salsa beixamel
Formatge ratllat
Mantega
Preparació: Fregim per separat amb
una mica d’oli els espinacs, les gambes i el carabassó. Als espinacs i al
carabassó, hi afegirem sal i a les gambes, julivert i la fulla de llorer. Un cop
tot fregit, ho posem tot junt en una paella amb el brou i la picada de fruits
secs, fins que redueixi. Quan s’hagi absorbit el brou, si volguéssim, ho podríem
passar tot lleugerament per la batedora (les gambes, totes, no cal). Si no,
deixar-ho tal com està.
Amb aquesta mescla preparada, ja podem embolicar els nostres
canalons amb la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament. En el moment
d’embolicar-los, els afegirem unes panses.
Quan hàgim acabat d’embolicar-los, afegirem per sobre la salsa
beixamel, el formatge ratllat i una mica de mantega. Només ens restarà
gratinar-los.
Estan boníssims i són relativament ràpids de fer!
Canalons de peix
Ingredients per a dues persones:
250 gr. de talls de lluç
250 gr. de gambes
4 o 5 pals de cranc
10 cloïsses
4 o 5 anelles de calamar
1 picada de fruits secs (nous o ametlles)
Brou de peix 1 rajolí de vi blanc
1 rodanxa de llimona
Herbes: romaní, timó, julivert, llorer.
Oli
Salsa beixamel
Formatge ratllat
Mantega
Preparació: Posem a fregir a la
paella, amb una mica d’oli, els talls de lluç, les gambes, els pals de cranc,
les cloïsses, els anells de calamar i la picada de fruits secs. Quan comenci a
estar una mica cuit, afegirem una rodanxa de llimona, un raig de vi blanc i les
herbes. Després, quan vegem que ja està cuit, afegirem el brou de peix fins que
redueixi.
Quan hagi reduït, ho enretirem del foc (passar-ho tot per la
batedora és opcional) i ja podrem començar a embolicar els nostres canalons amb
la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament.
Ara, només ens restarà abocar-hi per sobre la salsa beixamel, el
formatge ratllat i la mantega... i a gratinar!
De totes maneres, la millor satisfacció,
a part de cuinar-los i menjar-los, és donar-ne una safata a aquells que estimes
i que t’estimen. Ja veureu que contents que els fareu!
I què em dieu quan et truquen i et diuen:
Boníssims!
La Sra. Teresa de Torres de Segre m’ha
fet arribar aquesta senzilla recepta.
Canalons d’espinacs i peix
Ingredients per a dues persones:
250 gr de lluç
250 d’espinacs
2 ous
Pasta per a canalons
Salsa beixamel
Oli
Mantega F
Formatge ratllat
Preparació: Es cou el lluç amb una
mica d’oli i a part, els espinacs, també amb un rajolí d’oli. Simultàniament,
posarem aigua a bullir i hi afegirem els dos ous fins que siguin durs. I també
bullirem a part, la pasta dels canalons. Quan estan cuits els espinacs i els
lluç, els barrejarem i afegirem a aquesta barreja els ous durs i una mica de
salsa beixamel i l’acabarem de sofregir lleugerament. Aquesta mescla final la
passarem lleugerament per la batedora i ja podem reomplir amb aquesta barreja
els nostres canalons. Per sobre, hi afegirem una capa de salsa beixamel, trocets
repartits de mantega i una mica de formatge ratllat. Gratinar i emplatar.
A Bellvís, m’han donat aquestes receptes
de tota la vida...
Canalons
tradicionals de verdures
Ingredients per a dues persones:
4 cors de carxofes 250 gr. de xampinyons
1 ou dur 1 ceba mitjana
2 tomàquets madurs
Salsa beixamel Formatge ratllat (preferentment, parmesà)
Preparació: Bulliu les fulles d’espinacs en la seva pròpia aigua (podeu afegir, si voleu, una mica d’aigua). A part, bullir els cors de carxofa. Després, també a part, fregiu els xampinyons. Tot seguit, trossegeu aquests 3 ingredients ja fregits i barregeu-los amb el sofregit de ceba i tomàquet, que prèviament haureu preparat. Afegiu, al final, l’ou dur. Optatiu: posar una mica de salsa beixamel en aquesta barreja final, que ens ha de quedar espessa i no triturada. Finalment, només cal omplir amb aquesta mescla final la pasta de canalons, que haurem bullit prèviament i afegiu per sobre la salsa beixamel (feta de llet, sal, ceba, farina, mantega i nou moscada) i el formatge parmesà.
Coure els canalons al forn i gratinar.
Sopa de congre
Ingredients per a dues persones:100 gr. de congre sec
200 gr. d’arròs
1 patata gran
100 gr. de fesols
Una mica de safrà en branca
5 alls
Preparació: Bullir el congre. Quan estigui bullit, cal destriar-ne la carn. Un cop fet això, aprofitarem l’aigua on hem bullit el congre per bullir-hi l’arròs i la patata. Tot seguit, afegirem el sofregit dels alls (prèviament haurem sofregit aquests alls) colat, el suc dels fesols colat i els trossets del peix (els fesols han d’estar bullits a part). Emplatar.
Aquest és un brou tradicional de Quaresma i de Setmana Santa.
Cassola de bacallà
Ingredients per a dues persones:
200 gr. d’espinacs en fulla, naturals
1 patata gran
Vi blanc
200 gr. de bacallà
All
Julivert
Ametlles
Preparació: Bulliu les fulles
d’espinacs en la seva pròpia aigua (podeu afegir, si voleu, una mica d’aigua).
Tot seguit, fregiu a part la patata, tallada a daus fins que quedin forts, no
desfets. Després, es barreja tot en un sofregit i afegirem a aquest sofregit un
rajolí de vi blanc i d’oli. Després, afegiu el bacallà, arrebossat en farina i
prèviament fregit i també afegirem la picada d’all, julivert i d’ametlla i una
mica de sal. Emplatar.
El Macià del Soleràs, m’ha donat aquesta
recepta...
Ingredients per a dues persones:
150 gr de pasta d’espagueti
2 o 3 alls 200 gr. de cansalada viada
2 ous
100 cl de crema de llet
50 gr de formatge ratllat
Formatge parmesà
Oli
Sal
Preparació: Bulllirem la pasta amb
aigua i una mica d’oli i sal fins que ens quedi al dente. Després, sofregirem
uns alls amb oli abundant, els traurem i saltejarem la pasta sense els alls,
només amb l’oli (que haurà agafat el gust dels alls). Tot seguit, reservarem la
pasta.
A la mateixa paella, afegirem una mica d’oli, abundant cansalada
fumada i la deixarem coure lleugerament sense que estigui dura. Tornarem a
saltejar els espaguetis amb aquesta cansalada ara cuita. Després, prepararem una
barreja d’ous batuts (un per persona), una mica de sal, una mica de crema de
llet (uns 100 cl) i el formatge ratllat parmesà. Hem de barrejar-la o batre-la a
mà amb una forquilla fins que cualli l’ou (lògicament, ho farem fora del foc,
com si batéssim una truita). Finalment, abocarem els espaguetis sobre aquesta
mescla.
El secret d’aquesta recepta és saltejar
els espagueti dues vegades, afegir poca crema de llet i només un ou per
persona.
La Carme Gutiérrez de Balaguer prepara
aquesta recepta ràpida i fàcil
Ingredients:
4 o 5 ous
1 o 2 patates
1 pebrot vermell o verd
Oli
Sal
Preparació: es tallen el pebrot i les patates i es sofregeixen amb oli i sal. Quan el sofregit está cuit, afegim els ous i fem la truita volta i volta.
Ella també prepara aquesta truita
Truita de xipirons
Ingredients:
4 o 5 ous
4 o 5 xipirons per persona
Oli
Sal
Preparació: es tallen els xipirons a quadrets i es sofregeixen en oli. Quan estan fregits, aboquem els ous batuts i acabem de fer la truita.
Ella també prepara aquesta senzilla
recepta de pollastre
Ingredients per a
dues persones:
½ pollastre
2 pomes
El suc de 4
taronges
Panses
½ vas de conyac
Sal
Pebre
Preparació: Escalfem oli
en una cassola i hi afegim el pollastre trossejat i salpebrat. Quan estigui
daurat, afegim el conyac i quan s’hagi evaporat, afegirem la poma pelada i
trossejada.
Després, afegirem el suc de toronja i les
panses. Ho deixarem reposar a foc lent uns deu minuts (baixarem la flama a foc
lent per evitar que el suc se’ns recremi durant la cocció).
Pastís de peres i ametlles
Aquesta recepta és amb peres llimoneres, però també es pot fer amb pomes, préssecs, albercocs, pomes o figues.
Ingredients per a sis persones:
2 peres llimoneres
2 cullerades soperes de licor de pera
3 ous
75 gr. de sucre
35 gr. de farina
1 polsada de vainilla
3 cullerades soperes d'oli d'oliva
2 cullerades soperes d'ametlles en làmines
Preparació: Escalfem
prèviament el forn a 175º i suquem amb oli o mantega un motlle de ceràmica.
Després, tallem les peres per la meitat, enretirem el cor i les tornem a tallar
a tires. Tot seguit, les col·loquem al fons de la platera del nostre motlle i hi
aboquem el licor de pera. Ara batrem els ous amb el sucre i un cop batut,
afegirem a aquesta mescla la vainilla, la farina, la llet i la meitat de l'oli
d'oliva. Ho barregem tot bé (amb la batedora) i cobrim la fruita
del fons del motlle amb aquesta massa, A la superfície, afegirem les ametlles i
hi abocarem l'oli restant. Finalment, ficarem el pastís al forn a foc
mitjà durant 40 minuts. Està boníssim!
La Sra. Francisca Ibars Bosch d'Aitona prepara aquesta boníssima recepta de cuina...
Torrades de Santa Teresa
Recepta ideal per aprofitar el pa del dia anterior
Ingredients:
6 llesques de pa del dia
anterior (aixut)
¼ de llet
¼ de sucre
¼ d’oli de soja
3 ous
Preparació: S’agafen les llesques de pa i
es posen en una plata escampades. I s’hi tira la llet fins que quedin ben
estovades, però no molt perquè no es trenquin en manegar-les.
Posem la paella al foc amb oli de soja bullent
Batem tres ous en un plat, i suquem les torrades pels dos costats a l’ou i les
posem a la paella a fregir.Quan
ja estan rosses dels dos costats, s'enretiren i les deixem en un paper perquè
s'absorbeixi l’oli sobrant.
Mentrestant, les posem ben ensucrades. Servir.
No hay comentarios:
Publicar un comentario